top of page
Zoeken

Thier

Pussycat en Bird krijgen een nare verrassing als een siamese tweeling hun jaarlijkse buurtfeest verstoort. Waarom doet de tweeling dat? Bang dat de dieren het te gezellig hebben?"Wie is die goochemerd? Of eigenlijk; wie zijn die goochemerds?"

"Geen idee. Ik hoorde van buurtkater Henk dat ze Thier heten."


Pussycat en Bird kijken ontzet toe hoe een siamese tweeling tijdens het jaarlijkse straatfeest een jaguar midden op de weg parkeert en een piano uitlaadt. Om vervolgens in een chique pak met een brandende kaars statig naar de piano te schrijden. Twee paar ogen proberen oogcontact met de dieren op straat te maken. Het ene paar kijkt poeslief, het andere heel vijandig. Pussycat en Bird krijgen er de bibbers van. Ze zien hoe Thier de kaars op een plankje naast de piano zet. Achter hem volgen witte poezen met stokjes en blaadjes in hun handen.


"Wat gaat hier nou weer gebeuren, Pussycat?"

"Ik denk dat hij iets gaat spelen. Misschien zijn ze een band en gaan die witte poezen iets met een triangel doen?"

"En die blaadjes dan?"

"Uhm misschien dat ze daarmee wapperen?"


Maar dan trekt een van de poezen een aansteker tevoorschijn. Alle dieren schrikken. Ze gaan toch niets in de brand steken? De poezen steken wel zeker iets in de brand; wierook en salie. En met de brandende wierook en salieblaadjes lopen ze nu tussen de dieren door.


Pussycat en Bird moeten hoesten. Ze wapperen de lucht weg. "Getver wat meurt die zooi."


Ze zijn niet de enigen. Ook andere dieren beginnen te hoesten en dan. Dan wordt het hoesten overstemt door pianoklanken.


Thier begint met zingen. "Lieve naïve dieren," begint de kop met de vriendelijke blik. En dan volgt een stortvloed van zinnen, waar Pussycat en Bird geen touw aan vast kunnen knopen. De kop met de vriendelijke ogen en de kop met de vijandige ogen wisselen elkaar af met zingen en eindigen in kanon.


Alle dieren zijn er stil van. Wat doet dat beest daar! Ze hadden het net zo gezellig en hoezo naïef?


Henk komt bij ze staan. Hij weet alle privé verhalen van iedereen. "Thier is een beetje een zielig verhaal," begint hij; "hij komt van een dorp iets verderop, maar daar kon hij nergens aansluiting vinden. Dus is hij hiernaartoe verhuisd."


Henk is duidelijk in zijn element en vervolgt: "Hij is niet gewend dat hier zoveel verschillende dieren wonen uit verre landen. Thier zit de hele tijd thuis omdat hij bang is. Hij wordt vooral rustig van wierook, salie, pianospelen en witte poezen. En..


Henk kijkt nu serieus.:"Hij is een boreaal lijder."


"Boreaal? Wat is dat nu weer?"


"Dat je steeds witter wordt."


"Is dat niet vitiligo? "


"Uhm. Misschien is dat hetzelfde?"


Ze trekken alledrie hun schouders op en kijken weer naar de siamese tweeling.


En dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Een plotselinge windvlaag waait het vuur pardoes in het chique pak van Thier. Hij krijst het uit. Baki de Lama rent naar Thier toe en spuugt het vuur razendsnel uit. Kali de Kangoeroe neemt Thier mee in haar buidel en hopt naar het dichtstbijzijnde brandwondencentrum. Gelukkig maar, dat hun buurt zo divers is. Wat een goed team zijn ze toch met z'n allen! Alle dieren zijn opgelucht en feesten verder, samen met de witte poezen die hun wierook en salie in de vuurkorf hebben gegooid. Het wordt een waar vreugdevuur.


Comments


bottom of page